pátek 12. dubna 2013

Stařenka Oggová a jiné zajímavosti

Zdravím při pátku svoje blogové příznivce :-)

Dneska jsem vám chtěla napsat zase něco o knížkách. A pak jsem si řekla, že vám radši napíšu něco o Stařence Oggové a Terry Pratchettovi. Možná jeho knížky znáte jenom od vidění (protože jejich přebaly jsou nepřehlédnutelně barevné a šílené), ale pokud je znáte od přečtení, tak je bez pochyby milujete.

K zeměplošským knížkám mě dovedla známá, která mi v okamžiku největší knižní nouze (aneb jsem na dovolené a po dvou dnech mám přečtené obě knížky, které jsem si přivezla) nabídla k přečtení Soudné sestry. A tehdy začal vztah mezi mnou a Stařenkou Oggovou.

Stařenka Oggová je velmi milá, velmi tvrdohlavá osoba se svébytným smyslem pro humor. Klan Oggů, kterému Stařenka vládne, obývá hory Beraní hlavy. Stařenka Oggová je ten typ člověka, který když má nějaký problém, dá si ještě jeden koláček, protože s plným břichem se všechno líp zvládá :-)


Terry Pratchett své postavy vystavěl podle skutečných smrtelníků, takže si neustále připadáte, že ty postavy znáte. Třeba moje Stařenka Oggová je mamčina nejlepší kamarádka, která věčně sedí před karavanem, kouří a poslouchá staré songy a vyzařuje takový klid, že máte chuť si aspoň na chvilku lehnout do trávy a koukat do mraků. Dává vám to pocit, že svět je aspoň pro tenhle okamžik naprosto v pořádku.

Kromě toho, že se budete v některých postavách poznávat, se u knížek strašně moc nasmějete. Obzvlášť u těch, kde vystupuje Stařenka Oggorá. Za sebe doporučuju Soudné sestry, Čarodějky na cestách - tu miluju asi ze všech nejvíc, Dámy a pánové, Čaroprávnost nebo Maškarádů - která je na motivy fantoma opery. Pro kuchařinky je v nabídce taky skvělá kuchařka Stařenky Oggové. Najdete tam výborný recept na pomazánku z Ježíkovce. Dělá se takto:

Pomazánka z Ježíkovce

Potřebujeme:

  • Ježíkovce
  • vajíčko uvařené na tvrdo
  • cibuli nakrájenou na jemno
  • sardelovou pastu
  • tavený sýr nebo máslo
  • hořčice (plnotučná)
Pozn: Ježíkovec je ryba žijící na Zeměploše. Jeho porcování je velmi náročné, protože je velice jedovatý, takže musíme mít v jeho porcování praxi. Stačí jednou špatně říznout a vaše pomazánka se stane smrtící zbraní hromadného ničení.


Postup
Naporcujeme Ježíkovce. Nejedovaté kousky nasekáme na malinkaté kousíčky. Pokud neseženete Ježíkovce, můžete jej nahradit jakoukoliv konzervovanou rybou, která žije na Zemi (navrhuji sardinky, makrelu, tuňáka a podobně). Přidáme ostatní ingredience a dochutíme podle vlastního uvážení.

Dobrou chuť!

PS: Kdyby vám snad připadalo, že to chutná jako rybí pomazánka, nenechte se zmást :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za koment :-*