čtvrtek 7. března 2013

Pšeničné otruby a já

Pšeničné otruby jsou často opomíjenou potravinou. Bohužel zbytečně. Jsou zdrojem vlákniny (až 43%), proteinů, vitaminů, tuků a minerálů, a přesto je lidé nevyužívají. Většinou pro jejich dřevnatou strukturu, která v puse lidem nedělá moc dobře, přestože kdyby ji pustili dál, mohly by jim naopak pomoci. Ve střevech totiž otruby fungují jako kartáč, který je čistí. Podobně funguje i Psyllium (které navíc nabude na objemu a tím zmenšuje náš pocit hladu), které je asi známější. Rozdíl mezi nimi je hlavně v ceně. Zatímco pšeničné otruby koupíte asi za 10 - 15 korun, Psyllium stojí kolem stovky a výš, podle toho jestli je ochucené nebo ne.

Co jsou to otruby?
Jsou to vlastně odpadní látky vznikající při mletí a čištění obilovin (můžeme tedy koupit různé druhy otrub: ovesné, pšeničné,...). Obsahují části slupek, klíčků a dalších látek. Původně se mělo za to, že otruby jsou vhodné pouze jako krmivo pro zvířata, ale poslední studie prokazují, že v přiměřených dávkách může lidem spíše pomoci a to především v jejich snahách o zhubnutí (musíte mít čistá střeva, aby lépe pracovala a dokázala tak správně vstřebávat všechny látky, které do těla dostáváme zdravou stravou).

Čím nám tedy otruby pomáhají?
Otruby mají ve střevech tři hlavní funkce. Zadržují vodu a zvětšují objem stolice, urychlují její pohyb ve střevech, zadržují dráždivé a jedovaté látky. Otruby také zabraňují zácpě (při konzumaci 20 - 30g), snižují hladinu cholesterolu, ale mohou také poškodit sliznici střeva.

Pokud jíte otruby samotné, nepřekračujte dávku 30g na den a dbejte na to, aby byly otruby v biokvalitě, jinak mohou obsahovat velké množství pesticidů.

Jaké mají otruby nutriční hodnoty?
Ve dvou lžičkách pšeničných otrub (cca 5g) sníte:
Energie: 65,35 kJ/ 15,62 kcal
Bílkoviny: 0,78 g
Sacharidy: 3,22 g
Vláknina: 2,15 g

Jak je mám nejradši já?
Vzhledem ke struktuře otrub, je asi těžko někdo bude jíst jen tak samotné. Jak je teda do sebe dostávám já? Jednoduše v jogurtu. Nejradši si je dávám do jogurtu ještě s něčím, co podporuje pohyb střev, takže většinou se sušenými švestkami.

Mé dvě nejoblíbenější kombinace jsou:

  • jogurt + slunečnicová semínka (podle toho kolik už jsem jich snědla během dne) + 3 lžičky otrub + sušené švestky - případně přidám ještě trošku kakaa, aby to mělo šmrnc 
  • jogurt + dvě lžičky marmelády (nedoslazované) + sezam + otruby
Kupuju si většinou otruby značky Country Life, které stojí kolem 15,-. Přidávám si je do večerního jogurtu, který si dávám, pokud mám ještě večer hlad.


Co vy, máte zkušenost s otrubami nebo dáváte přednost Psylliu?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za koment :-*