úterý 23. října 2012

Rozšíření obzorů

Je dobré si občas rozšířit svoje obzory, dozvědět se něco nového a hlavně se seznámit s jinými lidmi. Nesedět doma a dělat něco (i když bych teď měla dělat bakalářku, seminárku z praxe a taky se učit na státnice). Takže díky této své nové filosofii jsem toho tento týden už dost zažila a to je teprve úterý.

Takže v pondělí jsem byla na kurzu Ekologie & Fair Trade. Jednalo se o přednášku v městské knihovně, která byla zdarma pro všechny co měli zájem se dozvědět něco o téhle problematice. Jenom abych nezapomněla, takovéhle akce pořádají snad všechny větší knihovny, stačí se jen zajímat ;-)

Takže jsme dostali přednáškové materiály, spoustu letáků k dané problematice a pak už se šlo na to hlavní - přednášku. Během těch 4 hodin jsme skoukli několik videí, ze kterých mě nejvíc zaujalo právě tohle. --->

Dozvíte se v něm co je to Fair Trade a jak to vlastně všechno funguje. Sice je to vše ukazované na příkladu Ameriky, ale myslím, že si to dokážete přebrat sami, ne?

Další aktivitou byla diskuse a ochutnávka, která na tom byla nejpříjemnější :-) Vyzkoušeli jsme si čokoládu, kávu, čaj, bonbony i sušené mango (které bylo nejlepší, až ho někde v obchodě potkám, tak si ho určitě koupím).

Jestli vás k tomuhle tématu něco zajímá, tak google zná odpovědi na vaše otázky :-) no tak buďte samostatní. A já vám za to, že jste se dočetli až sem napíšu, kde seženete Fair Tradové produkty.

Zaprvé hledejte tohle logo, které vám řekne, že produkt pochází z férového obchodu, který nevykořisťuje zemědělce ze zemí třetího světa, nevyužívá dětskou práci a práce je řádně zaplacena. Za druhé, produkty fair trade jsou přirozeně BIO. Na samotném výrobku ale označení bio nehledejte, protože výrobci nemají dost peněz na další certifikát. A některé výrobky nemají ani jedno logo. Dát si totiž tohle logo na výrobek není totiž povinné i když váš výrobek obsahuje fair tradové produkty.

Fair Tradové produkty najdete třeba v DMku nebo Kauflandu, který byl mimochodem prvním hypermarketem v Česku, který tyto výrobky prodával ve velkém.


Tak zkuste ochutnat některou z dobrot :-)
--- mě nejvíc zaujala čokoláda s příchutí pomeranče ;-)


TAK BUĎTE FÉR

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za koment :-*