čtvrtek 14. března 2013

Jak přežít?

Nedávno jsem se zmiňovala, že čtu knížku Návod na přežití pro muže od MUDr. Igora Bukovského, PhD. Ta knížka je opravdu plná velmi užitečných informací, i když ne všechny jsou pro nás dámy využitelné (např. Jak předejít rakovině prostaty nebo jak zlepšít erekci - i když... můžete je podstrčit k přečtení svým partnerům ;-). Musela jsem si vypsat některé zajímavé informace, a tak když už to mám psát, tak se s vámi o to podělím taky...


Regenerace po výkonu

Regenerace po sportovním výkonu si žádá hlavně sacharidy, ovšem ne, pokud chceme zhubnout! Sacharidy pomáhají obnovit zásoby glykogenu, který jsme během sportování vyčerpali. Samotné jednoduché sacharidy (tedy sladké) nejsou vhodným zdrojem ani pro rychlostní, ani pro vytrvalostní sporty. Nejsou vhodné hlavně proto, že způsobí rychlý vzestup a následný bleskový pád glukagonu a inzulinu a to není to, co po sportovním výkonu potřebujete. Je rozdíl mezi tím, co potřebují muži a co potřebují ženy po sportu. Muži při využívání energie využívají přednostně sacharidy, kdežto ženy tuky.

Další rozdíl je v tom, že ženy potřebují doplnit zásoby glykogenu ve svalech okamžitě po zátěži (nejlépe müsli tyčinkou, banánem, lahůdkovou kukuřicí a podobně). Pokud nemáte dostatek sacharidů besprostředně po výkonu, obnova glykogenu probíhá pomalu a další výkon do 24 hodin je značně omezen (znáte to, když jeden den zamakáte a druhý den vás sice nic moc nebolí, ale musíte do dalšího cvičení dát mnohem víc, abyste dosáhli stejných výsledků jako předchozí den?). U mužů tohle pozorováno nebylo, u těch je jedno, kdy sacharidy doplní.

Nejlepší potraviny pro oči

Dýňová seminka, mletá lněná semínka, borůvky, jahody, ostružiny, černý rybíz, chřest, avokádo, mrkev, kukuřice (super!), růžičková kapusta a brokolice.

Antioxidanty

O antioxidantech už se toho na všech možný webech a ve všech časopisech napsalo tolik, že asi není potřeba říkat, že jsou pro náš organismus velmi důležité, protože nás zbavují následků oxidačního stresu (kdo neví o čem je řeč, nechť si sežene knížku nebo prolustruje google ;-). Samozřejmě, antioxidanty můžeme klidně zobat i v tabletkách, ale věděli jste, že jedno jablko je 1500x účinější než jedna tabletka? Není v něm tolikrát víc antioxidantů, to ne, ale jsou v něm v takovém složení a poměru, že vám mnohem víc prospějí a z toho plyne, že bychom opravdu měli jíst víc čerstvých potravin a míň doplňků stravy.


To jsou asi nejzajímavější informace, které jsem v knize objevila. Samozřejmě jich bylo víc, ale tyhle pro mě byly asi nejzásadnější. Pokud máte možnost si knížku někde půjčit, tak určitě neváhejte, protože je to skvělé počtení.


Co vy, máte nějakou "bibli" ze které čerpáte informace?


Takže, aby bylo jasno, veškeré informace pocházejí z tohoto zdroje:
BUKOVSKÝ, Igor. Návod na přežití pro muže. Bratislava, Slovenská republika: AKV - Ambulancia klinickej výživy, s.r.o., 2007. ISBN 978-80-969739-5-8.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za koment :-*