čtvrtek 14. března 2013

Zeleninová polévka od maminky

Jedno z jídel, které jsem vždycky milovala, a které teď díky bohu chutná i příteli :-) Sice tvrdí, že sní všechno, ale opak je pravdou a třeba pohanku by nejedl ani náhodou.


Tenhle recept určitě neohromí zkušené kuchařky, ale těm co v kuchyni bezradně stojí a koukají a neví, co si počít se vším tím náčiním se bude určitě líbit díky své jednoduchosti (a jak všichni víme, v jednoduchosti je krása - v našem případě i chuť).

Na tuhle jednoduchou polévku potřebujete pouze:

Trochu másla
Zeleninu podle chuti (já dávám mraženou směs)
Vodu 
Sůl, pepř
Zeleninový bujón
Brambory
Vejce

(Množství jednotlivých přísad se řídí podle velikosti hrnce a podle konzistence polévky, kterou preferujete)

Postup je následující:

Do hrnce dáme rozpustit máslo. Až se rozpustí, přisypeme zeleninu a necháme ji chvilku orestovat, aby trochu povolila. Mezitím si můžeme oškrábat brambory. Zeleninu zelejeme vodou, tak 5 cm nad zeleninu a přidáme brambory. Polévku přikryjeme a necháme v klidu vařit, občas ji skočíme zkontrolovat a pomíchat. Polévku považujeme za skoropřipravenou v momentě, kdy jsou měkké brambory (cca 15 - 20 minut). Pak přilejeme vodu a začneme dochucovat = přidáme zeleninový bujón, sůl, pepř, popřípadě jiné koření, které se nám do toho zrovna hodí (nejlépe čerstvé bylinky). Necháme dojít k varu a přilijeme rozšlehané vejce. Zase necháme probublat, aby mělo vejce čas se uvařit a pak už můžeme servírovat.

Nejlíp vypadá polévka na čistě bílém talíři, protože krásně barevná.

Pokud nemáte rádi v polévce brambory, můžete si udělat domácí kapání a to následovně: smícháte vejce a mouku a kvedláte a kvedláte a kvedláte, dokud není směs krásně hladká (když bude příliš řídká rozprskne se vám a ztratí se a nebude to vypadat vábně - ale sníst se to dá i tak), pak ji nalijeme do vařící polévky (to je důležité, protože jak se to neuvaří hned, tak se to taky ztratí).


Tak dobrou chuť!

1 komentář:

Díky za koment :-*