pondělí 13. srpna 2012

Chodím, chodíš, chodíme

Je vědecky dokázáno, že člověk, který se chce udržet dlouho zdráv, by měl udělat denně minimálně 10 000 kroků (to se rovná asi 7 kilometrům denně). Takový jedinec se pak může považovat v rámci norem za aktivního člověka. Pokud denně uděláme méně než 5 000 kroků, máme sedavý způsob života - tedy velmi málo aktivní.

Chůze je běžnou součástí našeho života. Nevyhneme se jí. Nejčastěji se chůze používá jako startovní sport pro velmi obézní lidi, které je ze začátku potřeba hlavně rozhýbat. Pokud si k chůzi přidáme i hůlky, tak si krásně protáhneme celé tělo.

Já jsem si chůzi strašně oblíbila a měla jsem docela štěstí, protože měla pojišťovna VZP zrovna akci a já jsem hůlky za 700,- získala jenom za 200,-. Musím říct, že chození s hůlkami je super! Je to skvělý relax, u kterého si nejen odpočinete, ale také si zasportujete. Průměrná spotřeba při chůzi s hůlkami je kolem 400 kcal za hodinu. Samozřejmě záleží na terénu.


S hůlkami se dá vyrazit kamkoliv a kdykoliv. Je to jako s běháním. Stačí jenom chtít. Já jsem si k hůlkám pořídila ještě i opasek na vodu a malou svačinku, který se mi hodně osvědčil - komu by se taky chtělo pořád tahat s batohem a mít tak pořád zpocená záda?

Co se vám tedy při chození bude hodit?

Krokoměr (alias Pedometr)

Jedná se malou krabičku, kterou si připnete k opasku kalhot nebo klipsnou přímo na tepláky (případně pokud jste zrovna za dámu si jej můžete schovat do přední kapsy kalhot - nikdy ne zadní).

Krokoměr vám může měřit (v závislosti na typu přístroje) samozřejmě počet kroků za den, ušlou vzdálenost, počet kroků k cíli, sleduje váš denní limit kroků, užitečná je i funkce která počítá spálené kalorie nebo přímo tuky.

Krokoměrů je velká spousta od různých firem. Od těch nejobyčejnějších manuálních = ruční počitadlo, kdy si musíte každý krok započítat sami až po ty vymakané, které mají všechny možné výše zmíněné funkce.

Krokoměr využijete každý den. Zajímavé je mít sebou krokoměr na nějaké větší tůře. Je ovšem důležité si jej správně nastavit, aby hodnoty odpovídaly skutečně ušlé vzdálenosti.. Více o krokoměrech se dozvíte například TADY.

Pro ty, co už krokoměr doma mají přidávám normu, tak si zjistěte v jaké fázi se nacházíte. Zda jste lenoch nebo aktivista.

Sedavý způsob života - méně než 5 000 kroků denně
Málo aktivní - 5 000 až 7 499 kroků denně
Středně aktivní - 7 500 až 9 999 kroků denně
Aktivní způsob života - 10 000 - 12 499 kroků denně
Vysoce aktivní - více než 12 500 kroků denně


Hůlky na trek = Nordig Walking

Velmi dobrá pomůcka, která nám rozhýbá celé tělo - hlavně vaskulární systém. Při použití hůlek zapojíte opravdu velké množství svalů. Takže kromě nohou, které jsou myslím jasné, zapojíme hlavně paže a pozor dámy, funguje to skvěle i na prsní svaly.

Navíc pokud máte nějaké to kilo navíc - a nemyslím tím 2 kilča, mám na mysli třeba 20 - a máte problémy s koleny například, tak jim skvěle odlehčíte a tedy vám vydrží déle sloužit, že :-)

V případě, že se rozhodnete používat hůlky, nezapomeňte si je správně nastavit. To znamená, že úhel v lokti by měl být tupý (tzn. víc jak 90°) a to z toho důvodu, že pak se vám ruce správně ohýbají. Je nutné se do nich řádně zapřít a hůlku píchat ve správné vzdálenosti (a to zase znamená vždy na úroveň paty).

Určitě není od věci si připravit pár vtipných odpovědí na otázky typu: "Kde máš lyže?" nebo "A děláš s tím i sjezdy?". Tyhle debilní poznámky přijdou, to mi věřte. Ale taky se vás budou ti milejší obyvatelé vašeho města ptát, jestli se vám s tím dobře chodí a podobně a to potěší, když můžete poradit.

Pás na vodu

Není to nezbytně důležité, ale vodu budete určitě potřebovat a je lepší si lahvičky připnout kolem pasu, než se tahat s batohem a mít zpocené záda, že.

Dají se koupit různé varianty pásu, s 1 a více lahvemi, případně s kapsičkou na svačinku nebo mapu. Můžete mít pás značkový (třeba Nike mají v hezkých barvách), který bude stát až několik stovek, a nebo se můžete jako já pohrabat v sekáči a když budete mít stejné štěstí jako já, tak svůj pás seženete za 60,- No každopádně je to věc, která vám udělá vaše procházky příjemnější.

Sporttester

Tak to je bez pochyby věc, kterou oceníte při jakémkoliv cvičení. V dnešní době už je to celkem dostupné zboží - myslím teď i cenově - tak záleží jenom na vás kolik do téhle vychytávky budete chtít investovat. Pokud jezdíte na kole nebo chodíte běhat (nebo cokoliv při čem se pohybujete venku) bude se vám určitě líbit sporttester s GPS, která zaznamená vaši trasu.

Nejdůležitější ale je, že si díky těmto hodinkám můžete hlídat pásmo cvičení, a tedy se udržovat v těch správných zónách - a tím pádem i efektivněji spalovat tuky.


Každopádně, ať už jste fanda do takovýchto vychytávek nebo ne, nebrání vám to v tom začít chodit teď hned. Nemusíte mít nic z toho co jsem popsala výš. Stačí chtít  vyrazit a zažít něco nového. Protože právě při chůzi má člověk nejvíc času si všímat všeho kolem a za týden uvidíte, že znáte své okolí mnohem lépe než ostatní.

Pro další inspiraci nabízím informace z časopisu Pulz.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za koment :-*